Φουλλερένιο

Το φουλλερένιο είναι δομή άνθρακα η οποία δημιουργήθηκε σε εργαστήριο. Οι επιστήμονες, Robert. F. Curl, Sir Harold W.Kroto and Richard E. Smalley, ανακάλυψαν και κατασκεύασαν το φουλλερένιο το 1985. Αργότερα κέρδισαν το βραβείο Nobel Χημείας (1996), καθώς η ανακάλυψή τους ήταν τόσο σημαντική για την ανθρωπότητα.

Οι πιο γνωστές μορφές φουλλερενίου μέχρι σήμερα είναι αυτά που αποτελούνται από 60 άτομα άνθρακα (C60) και από 70 άτομα άνθρακα (C70). Υπάρχουν και άλλες μορφές και όλες έχουν να κάνουν με το πόσα άτομα άνθρακα περιέχονται (π.χ. C24, C36, C84 κ.α).

Το σχήμα του φουλλερενίου είναι σαν μια μπάλα ποδοσφαίρου. Η επιφάνειά του αποτελείται από πενταμελείς και εξαμελείς δακτυλίους άνθρακα, και πήρε το όνομά του από τον αρχιτέκτονα Buckminster Fuller, ο οποίος είχε σχεδιάσει το 1967 τη Βιοσφαίρα στη Διεθνή έκθεση του Μοντρεάλ, στον Καναδά (Montreal Biosphère).

Το φουλλερένιο C60 είναι μικροσωματίδιο. Αυτό σημαίνει ότι κινείται αβίαστα μέσω των κυτταρικών μεμβρανών και εισέρχεται ακόμη και στα μιτοχόνδρια. Εκεί, το C60 δρα σαν αντιοξειδωτικό και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Στην πραγματικότητα, το C60 είναι 172 φορές πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε άλλο γνωστό αντιοξειδωτικό.

Έχει πάρα πολλές ιδιότητες και εφαρμογές, κάποιες από τις οποίες αναφέρονται παρακάτω. Υπάρχουν σήμερα πολλές έρευνες οι οποίες μελετούν τις ιδιότητες του C60.

1. Μακροζωία

2. Δεσμεύει & εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες

3. Μειώνει φλεγμονές κυρίως σε αρθρώσεις και κόκκαλα, κι έτσι ανακουφίζει αρθριτικά συμπτώματα

4. Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

5. Παρεμποδίζει το μηχανισμό απόπτωσης των νευρώνων. Γίνονται μελέτες για την εν δυνάμει αναστροφή του Αλτσχάιμερ

Το φυσικό φουλλερένιο που βρίσκεται στο Σουγκίτη, εναρμονίζει τον κυτταρικό μεταβολισμό, αυξάνει την ενζυμική δραστηριότητα, επαυξάνει την ικανότητα των ιστών να αναγεννηθούν. Ακόμη, αυξάνει την αντίσταση των κυττάρων του σώματος, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και προωθεί την μετακίνηση των νευροδιαβιβαστών.

Το φυσικό φουλλερένιο που βρίσκεται στο Σουγκίτη, δρα επίσης κατά των τοξινών και μπορεί να εναρμονίσει τις τοξίνες που βρίσκονται μέσα στο σώμα. Συγκεκριμένα, ενεργό φουλλερένιο μέσα στο συκώτι μειώνει το επίπεδο της τοξίκωσης, και περιορίζει κάποιες τοξίνες σε αυτό το όργανο.

Με τον ίδιο τρόπο, κάποιες τοξίνες που δημιουργούνται από εγκαύματα και άλλες διαδικασίες νέκρωσης εξαλείφονται, πράγμα το οποίο οδηγεί σε θεραπεία τέτοιου είδους τραυμάτων.