Ιστορία

Ο Σουγκίτης είναι ένα ορυκτό σπάνιας σύνθεσης και δομής, ηλικίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων ετών. Έχει μοναδικές ιδιότητες και εξορύσσεται στην Καρέλια κοντά στον οικισμό Σούγκα, στη Βόρεια Ρωσία. Εξ’ου και το όνομα Σουγκίτης.

Από τα παλιά χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής γνώριζαν τη μυστηριακή “Πέτρα της Ζωής” ή τη “Μαύρη Πέτρα”, όπως ήταν τότε γνωστή, και τη χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών και τον καθαρισμό του νερού. Το όνομα Σουγκίτης το πήρε το 1877.

Ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά του είναι ότι απορροφά τα ρυπογόνα σωματίδια από το περιβάλλον και προσφέρει γείωση. Η πιο σημαντική ιδιότητα για τη σημερινή εποχή θεωρούμε ότι είναι η προστασία από EMF ηλεκτρομαγνητικό πεδίο (WiFi, 4G/ 5G).

Οι ιδιότητες του Σουγκίτη άρχισαν να γίνονται γνωστές από την μητέρα του Τσάρου Μιχαήλ Ι.

Το 1598 o Μπόρις Γκόντονοφ αυτοεκλέχτηκε Τσάρος και για να διασφαλίσει την εξουσία του εκδίωξε τους Ρομανωφ. Έτσι βρέθηκε η μητέρα του μετέπειτα Τσάρου Μιχαηλ Ι, Ξένια Ρομανώφ  στο μοναστήρι στα βόρεια της λίμνης Ονέγκα. Σύμφωνα με την ιστορία, βρέθηκε κοντά στο θάνατο ενώ βρισκόταν στο μοναστήρι, και θεραπεύτηκε με νερό από την πηγή με τις θεραπευτικές ιδιότητες (πηγή του Σουγκίτη).

Μετά την αποκατάσταση της υγεία της, μαζί με το γιό της Μιχαήλ κατευθύνονται στη Μόσχα όπου και σηματοδοτείται η μεγάλη δυναστεία των  Ρομανώφ, η οποία διήρκησε περίπου 300 χρόνια μέχρι την επανάσταση του 1917.

Λόγω της σημαντικής συνεισφοράς της Ξένιας Ρομανώφ στην ιστορία της Ρωσίας, η λίμνη με τα ιαματικά νερά ονομάστηκε Spring of the Princess, δηλαδή η πηγή της Πριγκίπισσας.

Οι ιδιότητες του Σουγκίτη εμφανίζονται ξανά κατά τη βασιλεία του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας το 1714. Εργάτες ορυχείων χαλκού υπέστησαν τοξίκωση με ηπατικές βλάβες, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με νερό καθαρισμένο με Σουγκίτη. Ο Τσάρος Πέτρος ο Μέγας, ζήτησε να κατασκευαστεί το πρώτο spa της Ρωσίας κοντά στη λίμνη Ονέγκα, το οποίο ονομάστηκε Martial Waters. Έχοντας βιώσει τις μοναδικές αντισηπτικές ιδιότητες του νερού με Σουγκίτη και γνωρίζοντας ότι προσδίδει μεγάλη ζωτικότητα σε όσους το πίνουν, έβγαλε διάταγμα ότι όλοι οι στρατιώτες του έπρεπε να κουβαλούν μια πέτρα Σουγκίτη και να το βάζουν στο φλασκί με το νερό τους για να έχουν πάντα καθαρό, αποστειρωμένο νερό.

Εκείνη την εποχή γράφτηκε άρθρο πάνω σε «έρευνα σχετικά με τις πραγματικές ιδιότητες των Martial Waters Spa», όπου περιέχει 9 περιγραφές από ασθένειες οι οποίες θεραπεύτηκαν με τα ιαματικά νερά του spa.

Μετά το θάνατο του Μεγάλου Πέτρου, το θερμικό σπα έκλεισε και ξεχάστηκε από όλους, εκτός από τους ντόπιους.

Το 1930 εμφανίζονται νέες ιατρικές μελέτες για αυτό το νερό. Ο διάσημος γιατρός Σεργκέι Βισνέφσκι διοργάνωσε μια αποστολή και μελέτησε τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού με Σουγκίτη. Μία από αυτές τις μελέτες έδειξε ότι τα επίπεδα του οξειδίου του σιδήρου ήταν μεγαλύτερα από αντίστοιχα νερά σε άλλα ιαματικά σπα.

Το 1960 εμφανίζεται νέο ενδιαφέρον για τον Σουγκίτη με την κατασκευή νέου σπα και νέες κλινικές έρευνες, οι οποίες για άλλη μια φορά παρέμειναν κλειστές λόγω του καθεστώτος.

Τα τελευταία χρόνια, οι μοναδικές ιδιότητες του Σουγκίτη μελετώνται από επιστήμονες από διάφορες χώρες, αλλά η συμβολή των Ρώσων εμπειρογνωμόνων είναι η πιο σημαντική. Ανάμεσά τους είναι ο Σεργκέι Ποντσάινο ακαδημαϊκος, και βραβευμένος με βραβείο της ΕΣΣΔ.

Οι έρευνες πήραν παγκόσμιο ενδιαφέρον από τότε που ανακαλύφθηκε το φουλλερένιο στο Σουγκίτη.