Βιβλιογραφία

Οι πληροφορίες στο litho.gr είναι βασισμένες σε ξενόγλωσση βιβλιογραφία. Συλλέχτηκαν και μεταφράστηκαν με πολύ ενδιαφέρον και αγάπη για τον άνθρωπο, την Γη και την προστασία μας από τον έντονο πλέον τρόπο ζωής μέσα στις ανέσεις και την ταχύτητα που προσφέρουν η τεχνολογία και οι διάφορες εφαρμογές.

Πολλοί επιστήμονες αποδίδουν στο Σουγκίτη θεραπευτικές ιδιότητες για πολλά πράγματα. Διαβάζοντας αρκετά και προσεχτικά πιστεύουμε ότι ο Σουγκίτης βοηθάει το σώμα μας να αναδείξει τη φυσική του ιδιότητα της αυτοίασης.

Παρακάτω σας παραθέτουμε ενδεικτικά τις βασικές πηγές πληροφορίας από επιστήμονες που μελετήσαμε οι οποίοι έχουν εντρυφήσει είτε στον Σουγκίτη ή στο Φουλλερένιο, όπως

Regina Martino, Geobiologist

Vladimir A. Rafienko, PhD in Mining and Engineering

Vladislav V. Balimenko, PhD in Biology

Judy Hall, A trained Healer and Counsellor

Robert Simmons, International Author

Ο Σουγκίτης δεν θεραπεύει και δεν προτείνεται αντί θεραπείας για διάφορες ασθένειες.

Βιβλία

Processing Technology of Unique Russian Carbon-Bearing Rocks – Shungite. Vladimir Rafienko & Vladislav Belimenko (2019)

The Pocket Book of Stones. RobertSimmons (2015)

Shungite. Protection, Healing, and Detoxification. Regina Martino (2014)

101 Power Crystals. The Ultimate Guide to Magical Crystals, Gems and Stones for Healing and Transformation. Judy Hall (2011)

Shungite is a savior stone. Yulia Doronina (2005)

Shungite is a magic stone of health, I.I. Ulyanov

Shungite is a stone of pure water. A.D. Orlov (2004)

Αρθρα – Ιστοσελίδες

Buckyball: The Magic Molecule. (2016) https://www.popsci.com/buckyball-magic-molecule/

Fullerene Nanomaterials Inhibit the Allergic Response. The Journal of Immunology (2007) https://www.jimmunol.org/content/179/1/665.full

Anti-inflammatory effect of fullerene C60 in a mice model of atopic dermatitis. Journal of Biotechnology (2016) https://jnanobiotechnology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12951-016-0159-z

Antioxidant and Anti-Inflammatory Effects of Shungite against Ultraviolet B Irradiation-Induced Skin Damage in Hairless Mice. Oxidative Medicine and Cellular Longevity (2017) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574306/

Πιστοποιήσεις

Πιστοποιητικό αυθεντικότητας

Ανάλυση Κανονικού Σουγκίτη

Ανάλυση Ελίτ Σουγκίτη

Ανάλυση Petrovsky Σουγκίτη

Φουλλερένιο

Το φουλλερένιο είναι δομή άνθρακα η οποία δημιουργήθηκε σε εργαστήριο. Οι επιστήμονες, Robert. F. Curl, Sir Harold W.Kroto and Richard E. Smalley, ανακάλυψαν και κατασκεύασαν το φουλλερένιο το 1985. Αργότερα κέρδισαν το βραβείο Nobel Χημείας (1996), καθώς η ανακάλυψή τους ήταν τόσο σημαντική για την ανθρωπότητα.

Οι πιο γνωστές μορφές φουλλερενίου μέχρι σήμερα είναι αυτά που αποτελούνται από 60 άτομα άνθρακα (C60) και από 70 άτομα άνθρακα (C70). Υπάρχουν και άλλες μορφές και όλες έχουν να κάνουν με το πόσα άτομα άνθρακα περιέχονται (π.χ. C24, C36, C84 κ.α).

Το σχήμα του φουλλερενίου είναι σαν μια μπάλα ποδοσφαίρου. Η επιφάνειά του αποτελείται από πενταμελείς και εξαμελείς δακτυλίους άνθρακα, και πήρε το όνομά του από τον αρχιτέκτονα Buckminster Fuller, ο οποίος είχε σχεδιάσει το 1967 τη Βιοσφαίρα στη Διεθνή έκθεση του Μοντρεάλ, στον Καναδά (Montreal Biosphère).

Το φουλλερένιο C60 είναι μικροσωματίδιο. Αυτό σημαίνει ότι κινείται αβίαστα μέσω των κυτταρικών μεμβρανών και εισέρχεται ακόμη και στα μιτοχόνδρια. Εκεί, το C60 δρα σαν αντιοξειδωτικό και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Στην πραγματικότητα, το C60 είναι 172 φορές πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε άλλο γνωστό αντιοξειδωτικό.

Έχει πάρα πολλές ιδιότητες και εφαρμογές, κάποιες από τις οποίες αναφέρονται παρακάτω. Υπάρχουν σήμερα πολλές έρευνες οι οποίες μελετούν τις ιδιότητες του C60.

1. Μακροζωία

2. Δεσμεύει & εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες

3. Μειώνει φλεγμονές κυρίως σε αρθρώσεις και κόκκαλα, κι έτσι ανακουφίζει αρθριτικά συμπτώματα

4. Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

5. Παρεμποδίζει το μηχανισμό απόπτωσης των νευρώνων. Γίνονται μελέτες για την εν δυνάμει αναστροφή του Αλτσχάιμερ

Το φυσικό φουλλερένιο που βρίσκεται στο Σουγκίτη, εναρμονίζει τον κυτταρικό μεταβολισμό, αυξάνει την ενζυμική δραστηριότητα, επαυξάνει την ικανότητα των ιστών να αναγεννηθούν. Ακόμη, αυξάνει την αντίσταση των κυττάρων του σώματος, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και προωθεί την μετακίνηση των νευροδιαβιβαστών.

Το φυσικό φουλλερένιο που βρίσκεται στο Σουγκίτη, δρα επίσης κατά των τοξινών και μπορεί να εναρμονίσει τις τοξίνες που βρίσκονται μέσα στο σώμα. Συγκεκριμένα, ενεργό φουλλερένιο μέσα στο συκώτι μειώνει το επίπεδο της τοξίκωσης, και περιορίζει κάποιες τοξίνες σε αυτό το όργανο.

Με τον ίδιο τρόπο, κάποιες τοξίνες που δημιουργούνται από εγκαύματα και άλλες διαδικασίες νέκρωσης εξαλείφονται, πράγμα το οποίο οδηγεί σε θεραπεία τέτοιου είδους τραυμάτων.

EMF Προστασία

Ο Σουγκίτης ως Ηλεκτρομαγνητική Προστασία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η δομή φουλλερενίου στο Σουγκίτη προσδίδει μάλλον όλες τις ιδιότητές του:

1. Βοηθάει το ενεργειακό σώμα να διορθώσει στιγμιαία την επίδραση των αριστερόστροφων πεδίων (left torsion fields), που ως γνωστό είναι επιβλαβής

2. Eξουδετερώνει την επίδρασης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

3. Βοηθάει στη γείωση μέσω του πρώτου ενεργειακού κέντρου (τσάκρα)

4. Έχει την ικανότητα να ενισχύει το ζωτικό πεδίο

5. Δεν απορροφά αρνητικό φορτίο

Κινητά Τηλέφωνα: Για προστασία από τα κύματα που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, προτείνεται η χρήση αυτοκόλλητου Σουγκίτη πάνω στο κινητό ή ένα κρεμαστό για να εξουδετερωθούν πλήρως οι επιβλαβείς επιπτώσεις αυτών των κυμάτων. Τα κύματα αυτά επηρεάζουν την ενεργειακή μας ισορροπία, την υγεία μας, και εξαιτίας του πως κρατάμε τα κινητά τηλέφωνα ΚΑΙ τις εγκεφαλικές και ακουστικές μας λειτουργίες.

WiFi: Σκεφτείτε όχι μόνο τη δική σας σύνδεση, αλλά και το πόσο μπορεί να μας επηρεάζει η σύνδεση από τους γείτονες. Όταν για παράδειγμα ανοίγετε το κινητό ή τον υπολογιστή σας για να συνδεθείτε στο ίντερνετ παρατηρήστε πόσες συνδέσεις εμφανίζονται! Για προστασία μπορείτε να τοποθετήσετε πυραμίδα κοντά στη βάση εκπομπής (router).

Ασύρματα τηλέφωνα: Η εκπομπή των κυμάτων είναι αρκετά μεγάλη αφού μπορεί να καλύψει εμβέλεια 10 μέτρων. Μπορείτε να τοποθετήσετε τον Σουγκίτη στη βάση του ασύρματου τηλεφώνου αφού από τη βάση γίνεται η εκπομπή των κυμάτων. ! Για προστασία μπορείτε να τοποθετήσετε πυραμίδα κοντά στη βάση εκπομπής (βάση ασύρματου τηλεφώνου).

Ο Σουγκίτης, δεν φορτίζεται αρνητικά, δεν χρειάζεται να καθαριστεί, και μετατρέπει δυναμικά την ακτινοβολία σε βιοσυμβατά στοιχεία.

Όταν ο Σουγκίτης βρίσκεται σε άμεση επαφή με το σώμα μας, ή σε πολύ κοντινή απόσταση βοηθάει να παραμείνουν τα ενεργειακά κέντρα σε ισορροπία. Επίσης επιτρέπει στον άνθρωπο να συνδεθεί με την ενέργεια της Γης καθώς και με τη Συμπαντική ενέργεια με φυσικό και θετικό τρόπο. Αυτή η ικανότητα είναι αυτό που αποκαλείται συνήθως ως προστασία.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (EMF) είναι μία από τις βασικές πηγές αριστερόστροφων πεδίων (left torsion fields). Είναι αρκετά επιβλαβής στην υγεία μας και επιζήμια για τη συνολική ενεργειακή ισορροπία μας, η οποία περιλαμβάνει όλα τα ακόλουθα επίπεδα: σωματική, ενεργειακή, συναισθηματική, ψυχική και πνευματική. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας σήμερα μας φέρνει σε καθημερινή, αν όχι και συνεχόμενη, επαφή με μεγάλες ποσότητες από αυτές τις πηγές επιβλαβούς ακτινοβολίας.

Η έρευνα της Regina Martino, έδειξε την αποτελεσματικότητα του Σουγκίτη να εξουδετερώνει τις επιπτώσεις/αποτελέσματα από ηλεκτρικά πεδία, ηλεκτρομαγνητικά πεδία και παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά που εκπέμπονται από τις οικιακές συσκευές – ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi και υπολογιστές – κοινώς όλες οι ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές που μας περιβάλλουν.

Τα αποτελέσματα από τις έρευνές τους ήταν πλήρως ικανοποιητικά. Εξετάστηκαν αν οι επιρροές των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στον άνθρωπο μπορούν να διορθωθούν καθώς και εάν μπορεί να διορθωθεί η επιβλαβής πληροφορία κατευθείαν στην πηγή της. Και για να μην δημιουργηθούν παρερμηνεύσεις /παρεξηγήσεις να τονίσουμε ότι οι αλλαγές/ διορθώσεις γίνονται στο Βιοενεργειακό επίπεδο.

Παρόλο που τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν είναι εμφανή, έχουν κάποια φυσικά χαρακτηριστικά και αυτά είναι που εντοπίζονται στις μετρήσεις.

Όταν η επιρροή τροποποιείται σε ένα λεπτότερο ενεργειακό επίπεδο, η φυσική εκπομπή εξακολουθεί να λαμβάνεται από τον εξοπλισμό ανίχνευσης. Με άλλα λόγια ο Σουγκίτης δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία του εξοπλισμού. Δεν απενεργοποιεί τα παλμικά κύματα που εκπέμπονται από έναν πομπό WiFi, ένα ασύρματο τηλέφωνο ή ένα κινητό τηλέφωνο. Αντ ‘αυτού αδρανοποιεί την επίδραση της επιβλαβούς ακτινοβολίας. Είναι κατανοητό ότι ο στόχος είναι να αποφευχθούν οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία μας.

Ιδιότητες

Ο Σουγκίτης είναι ένα δυνατό υλικό που προστατεύει από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από ηλεκτρικό εξοπλισμό … συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, ασυρμάτων, WiFi, οπτικών ινών, μικροκυμάτων και τηλεοράσεων.

«Ο Σουγκίτης εξουδετερώνει οτιδήποτε βλάπτει ανθρώπους και άλλα ζωντανά όντα».

Επίσης συγκεντρώνει και αποκαθιστά όποια συστατικά είναι ευεργετικά.

Οι ερευνητές το αποκαλούν «Θαύμα!»

Το υλικό αυτό εμπεριέχει σχεδόν όλα τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα.

Ωστόσο, έχει την ικανότητα να διακρίνει τα ευεργετικά για τον ζωντανό οργανισμό στοιχεία.

Χρησιμοποιείται με επιτυχία στην ιατρική, την οικολογία, τη γεωργία, την παροχή νερού, τη μεταλλουργία, την ενεργειακή, χημική, κατασκευαστική και στρατιωτική βιομηχανία.

Τον Οκτώβριο του 2006, στην Καρελια πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο αφιερωμένο στο Σουγκίτη.

Πολλοί ερευνητές που συμμετείχαν παρουσίασαν στο συνέδριο αυτό τις αποδείξεις και τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Οι παρακάτω ιδιότητες προκύπτουν από αυτές τις έρευνες:

 • Αντιβακτηριδιακές (Krutous, 2002; Rysev; Khadartsev, 2002)
 • Αντιιικές (Khadartsev, 2002)
 • Ενίσχυσης Ανοσοποιητικού, σε απουσία της ανοσοσφαιρίνης IgE (Khadartsev, 2002)
 • Αντιφλεγμονώδεις / Αντιοξειδωτικές (Krutous, 2002; Rysev)
 • Ως αντικαρκινικός παράγοντας (Khadartsev, 2002)
 • Αντισταμινικές (Rysev and others)
 • Προστασία από ιονίζουσα και μη ιονίζουσα ακτινοβολία (Kurotchencko, Subbotina, and others, 2003)

Ο Σουγκίτης επιπλέον είναι:

 • ένα φυσικό αντιοξειδωτικό
 • ένας απορροφητικός παράγοντας καθαρισμού του αέρα και του νερού από πολλές οργανικές και ανόργανες ενώσεις και από περίσσεια ελεύθερων ριζών
 • ένας καταλύτης, ο οποίος εξασφαλίζει την διάσπαση των οργανικών ουσιών που απορροφά
 • ένας φορέας ευρέος φάσματος μικρο-συστατικών και βιολογικά δραστικών ουσιών, που εντείνουν τις βιολογικές διεργασίες στα σώματα ανθρώπων και ζώων
 • ένα υλικό, το οποίο αλληλεπιδρά με ηλεκτρομαγνητικά πεδία διαφορετικής φύσης και εξουδετερώνει τις αρνητικές τους επιπτώσεις

Άλλες αξιοσημείωτες ιδιότητες:

 • απορροφητική δραστηριότητα, η ικανότητα απορρόφησης ουσιών από το περιβάλλον
 • υψηλό επίπεδο πρόσφυσης, ικανότητα σύνδεσης με οποιαδήποτε ουσία
 • ικανότητα απορρόφησης οξυγόνου και ενεργή αλληλεπίδραση με αυτό σε θερμοκρασία δωματίου
 • σε νερό και στον αέρα

Ιστορία

Ο Σουγκίτης είναι ένα ορυκτό σπάνιας σύνθεσης και δομής, ηλικίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων ετών. Έχει μοναδικές ιδιότητες και εξορύσσεται στην Καρέλια κοντά στον οικισμό Σούγκα, στη Βόρεια Ρωσία. Εξ’ου και το όνομα Σουγκίτης.

Από τα παλιά χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής γνώριζαν τη μυστηριακή “Πέτρα της Ζωής” ή τη “Μαύρη Πέτρα”, όπως ήταν τότε γνωστή, και τη χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών και τον καθαρισμό του νερού. Το όνομα Σουγκίτης το πήρε το 1877.

Ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά του είναι ότι απορροφά τα ρυπογόνα σωματίδια από το περιβάλλον και προσφέρει γείωση. Η πιο σημαντική ιδιότητα για τη σημερινή εποχή θεωρούμε ότι είναι η προστασία από EMF ηλεκτρομαγνητικό πεδίο (WiFi, 4G/ 5G).

Οι ιδιότητες του Σουγκίτη άρχισαν να γίνονται γνωστές από την μητέρα του Τσάρου Μιχαήλ Ι.

Το 1598 o Μπόρις Γκόντονοφ αυτοεκλέχτηκε Τσάρος και για να διασφαλίσει την εξουσία του εκδίωξε τους Ρομανωφ. Έτσι βρέθηκε η μητέρα του μετέπειτα Τσάρου Μιχαηλ Ι, Ξένια Ρομανώφ  στο μοναστήρι στα βόρεια της λίμνης Ονέγκα. Σύμφωνα με την ιστορία, βρέθηκε κοντά στο θάνατο ενώ βρισκόταν στο μοναστήρι, και θεραπεύτηκε με νερό από την πηγή με τις θεραπευτικές ιδιότητες (πηγή του Σουγκίτη).

Μετά την αποκατάσταση της υγεία της, μαζί με το γιό της Μιχαήλ κατευθύνονται στη Μόσχα όπου και σηματοδοτείται η μεγάλη δυναστεία των  Ρομανώφ, η οποία διήρκησε περίπου 300 χρόνια μέχρι την επανάσταση του 1917.

Λόγω της σημαντικής συνεισφοράς της Ξένιας Ρομανώφ στην ιστορία της Ρωσίας, η λίμνη με τα ιαματικά νερά ονομάστηκε Spring of the Princess, δηλαδή η πηγή της Πριγκίπισσας.

Οι ιδιότητες του Σουγκίτη εμφανίζονται ξανά κατά τη βασιλεία του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας το 1714. Εργάτες ορυχείων χαλκού υπέστησαν τοξίκωση με ηπατικές βλάβες, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με νερό καθαρισμένο με Σουγκίτη. Ο Τσάρος Πέτρος ο Μέγας, ζήτησε να κατασκευαστεί το πρώτο spa της Ρωσίας κοντά στη λίμνη Ονέγκα, το οποίο ονομάστηκε Martial Waters. Έχοντας βιώσει τις μοναδικές αντισηπτικές ιδιότητες του νερού με Σουγκίτη και γνωρίζοντας ότι προσδίδει μεγάλη ζωτικότητα σε όσους το πίνουν, έβγαλε διάταγμα ότι όλοι οι στρατιώτες του έπρεπε να κουβαλούν μια πέτρα Σουγκίτη και να το βάζουν στο φλασκί με το νερό τους για να έχουν πάντα καθαρό, αποστειρωμένο νερό.

Εκείνη την εποχή γράφτηκε άρθρο πάνω σε «έρευνα σχετικά με τις πραγματικές ιδιότητες των Martial Waters Spa», όπου περιέχει 9 περιγραφές από ασθένειες οι οποίες θεραπεύτηκαν με τα ιαματικά νερά του spa.

Μετά το θάνατο του Μεγάλου Πέτρου, το θερμικό σπα έκλεισε και ξεχάστηκε από όλους, εκτός από τους ντόπιους.

Το 1930 εμφανίζονται νέες ιατρικές μελέτες για αυτό το νερό. Ο διάσημος γιατρός Σεργκέι Βισνέφσκι διοργάνωσε μια αποστολή και μελέτησε τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού με Σουγκίτη. Μία από αυτές τις μελέτες έδειξε ότι τα επίπεδα του οξειδίου του σιδήρου ήταν μεγαλύτερα από αντίστοιχα νερά σε άλλα ιαματικά σπα.

Το 1960 εμφανίζεται νέο ενδιαφέρον για τον Σουγκίτη με την κατασκευή νέου σπα και νέες κλινικές έρευνες, οι οποίες για άλλη μια φορά παρέμειναν κλειστές λόγω του καθεστώτος.

Τα τελευταία χρόνια, οι μοναδικές ιδιότητες του Σουγκίτη μελετώνται από επιστήμονες από διάφορες χώρες, αλλά η συμβολή των Ρώσων εμπειρογνωμόνων είναι η πιο σημαντική. Ανάμεσά τους είναι ο Σεργκέι Ποντσάινο ακαδημαϊκος, και βραβευμένος με βραβείο της ΕΣΣΔ.

Οι έρευνες πήραν παγκόσμιο ενδιαφέρον από τότε που ανακαλύφθηκε το φουλλερένιο στο Σουγκίτη.